Sikringsskap

Sikringsskap

Sikringsskap - hjertet av det elektriske anlegget

Har du tenkt på hvor mye effekt du har i sikringsskapet ditt i dag? Vi har et mye større strømforbruk i dag enn vi hadde for bare 15 år siden. Tenk deg alle enhetene vi bruker i dag som ikke var tilgjengelig før, og all oppvarmingen som nå gjøres elektrisk. Disse bruker mye strøm og belaster det elektriske anlegget, som igjen kan skape overbelastning. Skal du i tillegg lade din nye elektriske bil hjemme kan du tenke deg at det er mye som trenger strøm fra det elektriske anlegget ditt. Eldre sikringsskap, både gamle automatsikringer, men spesielt de med skrusikringer gjør det mulig å overbelaste kursene i huset. Et overbelastet sikringsskap utgjør en stor brannfare. Det er viktig å forhindre overbelastning, og det kan våre autoriserte elektrikere hjelpe deg med.

En elektriker i gjenkjennelig Norgeseliten-blå genser monterer strømbryteren i sikringsskapet

Sjekk tilstanden i ditt sikringsskap

Når bør du ta kontakt med en elektriker for å sjekke tilstanden i ditt sikringsskap?

  • Dersom du har gamle skrusikringer
  • Når du er usikker på tilstanden på de ulike komponentene
  • Om du skal pusse opp kjøkken eller badet.
  • Dersom du skal gjøre endringer på det elektriske anlegget
  • Når du skal installere ladestasjon hjemme
En finger som trykker på en sikring ned i et sikringsskap

Skifte sikringsskap?

Hvor viktig er det å skifte sikringsskap?

Om du trenger å oppgradere, bytte innmat i sikringsskapet eller sette inn et nytt skap med nytt innhold er avhengig av tilstanden til det skapet du har i dag. Det er fortsatt mange som har gamle automatsikringer, eller skrusikringer. Har du gamle skrusikringer har disse gått ut på dato, og de utgjør en stor brannfare. Disse gjør det mulig å overbelaste kursene i huset.

To elektrikere fra Norgeseliten står foran et sikringsskap og diskuterer jordfeilbryter

Endringer i el-anlegget betyr oppgradere av sikringsskapet

Gjør du endringer i el-anlegget må du oppgradere sikringsskapet! I både eldre og nyere sikringsskap finner du hovedsikringen og ulike sikringer for de ulike kursene i din bolig. Sikringene skal forhindre overbelastning i ditt elektriske anlegg, og det er ingen krav til oppgraderingen eller utbytting av eldre sikringsskap om du ikke har gjort noen endringer i ditt elektriske anlegg.

 

Det er først når du gjør endringer i huset at du må oppgradere dette. Alt fra installering av utvendig stikkontakt, til full oppussing av kjøkkenet gjør at du må oppgradere sikringsskapet. I nye sikringsskap installeres det alltid jordfeilautomater og overspenningsvern, men dette er ikke tilfelle for gamle skap. Siden 1991 har vi fått ulike krav til det elektriske anlegget, det er blant annet krav om jordfeilbryter for kurser på bad, kjøkken og ute. Det har også siden 2002 vært krav om jordfeilbeskyttelse på alle kursene i nye boliger. I tillegg kreves det overspenningsvern.

En elektriker i gjenkjennelig Norgeseliten-blå genser monterer strømbryteren i sikringsskapet

Oppgradering av sikringsskapet

Ved å oppgradere til nytt sikringsskap får du moderne automatsikringer med jordfeilautomat. Disse sikringene beskytter kursene i huset slik at ledninger og stikkontakter ikke blir overbelastet. Samtidig sørger de for at ikke farlige jordfeilstrømmer blir stående i anlegget og skaper brannfare.

Når du skal oppgradere eller bytte sikringsskap, må jobben gjøres av et autorisert installasjonsfirma. Våre installatørbedrifter vet hvilke krav som stilles når man skal installere kurser, sikringsskap, stikkontakter, lys og varme slik at man har et anlegg som er trygt i mange år fremover.

Våre installatørbedrifter kan også installere overspenningsvern. Overspenningsvernet beskytter mot høye spenninger på nettet som kan skade elektriske artikler som er tilkoblet strømnettet.